Konference Evropské asociace sociálních antropologů 2018: Staying, Moving, Settling: Stockholm, 14. – 17. 8. 2018 - Lachoutová, Adéla; Sanchezová, Katarina (Lidé města, 2019)
Během několika posledních let bylo v souvislosti s válkou v Sýrii a migraci s ní spojenou řečeno mnoho. Zvýšenou vlnu migrace v posledních letech nepocítila pouze Evropa. Dle vyjádření Valného shromáždění OSN se v letech 2000 až 2017 počet uprchlíků a žadatelů o azyl zvýšil z 16 na 26 milionů, přičemž více než polovině z nich bylo k roku 2017 méně než 18 let. V návaznosti na toto dění v Evropě i mimo ni se migrace stala tématem 15. bienální konference Evropské asociace sociálních antropologů (EASA).