Život: Právo, nebo povinnost? - Sokol, Jan (Lidé města, 2021)
Idea života jako fenoménu kosmických rozměrů je bezpochyby jedním z hlavních pilířů Bergsonova myšlení. Celý jeden proud současné filosofie se pokouší rozvíjet tuto nevšední myšlenku živého a živoucího základu světa, samohybného hybatele evoluce. Ontologie i přírodní vědy se vracejí k onomu tajemnému „vzmachu“ (fr. élan vital, pozn. překl.), jehož projevy jsou zřetelné, ale jeho podstata nám uniká.