Jan Bouzek bádající, vyučující a inspirující (1935–2020) - Titz, Pavel (Lidé města, 2020)
V úterý 3. listopadu v brzkých ranních hodinách navždy odešel ve svých 85 letech prof. PhDr. Jan Bouzek, DrSc. Ačkoliv byl svým veřejným působením znám především jako klasický archeolog s niterným zájmem o archeologii raného Řecka, Etrusků a Thráků, mnoho studií věnoval i prehistorické středoevropské a římsko-provinciální archeologii a antickým tradicím v českém umění. Mnozí jeho přátelé a známí v jeho práci i životě též silně vnímali jeho neustálý oborový přesah do filozofie a antropologie. Osobnost Jana Bouzka je bytostně spjata především s jeho více než padesátiletým působením na Ústavu pro klasickou archeologii Filosofické fakulty Univerzity Karlovy. S pro něj tak charakteristickým nasazením však pedagogicky působil také na Fakultě humanitních studií téže univerzity a své studenty nalezl také na Masarykově univerzitě v Brně a na Univerzitě Komenského v Bratislavě. Profesně též dlouhá léta odborně působil v Národním muzeu, kde se věnoval péči o antickou sbírku.