Z odkazu Ludmily Jiřincové národnímu muzeu: 5. 6. - 29. 11. 1998, přednáškový sál. - Novotná, Hedvika (Lidé města, 1999)
Křehké, něžné, tesklivé, malebné... Těmito a mnoha podobnými přívlastky lze označit díla Ludmily Jiřincové, jedné z našich nejznámnějších ilustrátorek, malířek a grafiček. Stejnými přívlastky by bylo možné označit i výstavu, kterou v Lobkovickém paláci v letních měsících loňského roku uspořádala Knihovna Národního muzea. Šlo o značnou část sbírky, kterou Ludmila Jiřincová odkázala Národnímu muzeu krátce před svou smrtí v lednu roku 1994. Odkaz zahrnuje celé zařízení ateliéru Ludmily Jiřincové, soukromou knihovnu s více než 1300 tisky, kolekci obrazů, grafik, umělecké sbírky a další předměty.