Výšivky z venkovských kostelů 17. a 18. století: 19. 12. 1997 - 4. 1. 1998, prodlouženo do 25. 1. 1999, kaple. - Novotná, Hedvika (Lidé města, 1999)
Ke konci minulého století se dostávaly do muzeí pokrývky z hnědého lněného plátna, na první pohled s konzervativnější výšivkou, než bylo v té době v lidovém prostředí běžné. Velmi dlouho nebylo jasné, k čemu vlastně sloužily. Podle starých kostelních inventářů se zjistilo, že to byly převážně pokrývky na oltář. DO venkovských kostelů bývaly darovány ve zlomových životních situacích, ale také po válečných katastrofách či po změně konfese, když bylo nutné kostely znovu vybavit liturgickými rouchy. Tehdy se také drahé tkaniny v chudobě napodobovaly výšivkou barevným hedvábím na plátně.