Naučná stezka krajinou bitvy u Třebele (1647) - Matoušek, Václav (Lidé města, 2004)
Dne 21. srpna 2004 byla v Černošíně (okr. Tachov, Západočeský kraj) za účasti starosty města p. M. Plincelnera slavnostně otevřena naučná stezka krajinou třebelského bojiště. Na přelomu srpna a září 1647 se pod hradem Třebelí u Černošína střetla švédská a císařská vojska. Švédové vedení generálem K. Wrangelem se po dobytí Chebu pokoušeli proniknout hlouběji do Čech, čemuž mělo zamezit narychlo svolané císařské vojsko vedené generálem P. Melanderem zu Holzapffel. K největšímu boji došlo 22. srpna. Bitva však nepřinesla jednoznačný výsledek a armády se rozešly až 5. září poté, co Švédům došly zásoby, a vydali se proto na ústup zpět do Německa.