Grandmothers, Daughters-in-law, and Womanizers: The Evolutionary Psychology of Family Relations - Euler, Harald A. (Lidé města, 2004)
Evoluční psychologie je evoluční teorií „používající" chování, zvláště lidské. Všichni jsme potomci těch předků, kteří se úspěšně rozmnožovali, jinak by nebyli našimi předky. Nejenom somatické znaky přispívají k úspěšné reprodukci, ale také znaky v chování. Protože skoro všechno chování je v nějakém rozsahu determinováno geneticky, zdědili jsme také tyto psychologické mechanizmy od našich předků, kteří tak přispívají k úspěšné reprodukci. Tento článek je zaměřen na evoluční psychologii rodinných vztahů - na příkladech vztahů mezi babičkami a snachami v rodinách.