Etologie aneb mravosloví - Komárek, Stanislav (Lidé města, 2004)
Řecké slovo étos, značící mrav, zvyk, obyčej, obvyklý úzus lidského konání, bylo použito pilným slovotvůrcem Ernstem Haeckelem k označení biologického oboru, který se zabývá sledováním chování a jednání zvířat ve smyslu německého Verhaltensforschung. To je z jedné strany zcela oprávněné, protože sledováním „mravů" a chování zvířat i člověka uvidíme tisíc a jednu legitimní podobnost, z druhé strany zavádějící, neboť tím vzniká implicitní dojem, že recept na „dobré mravy" lze získat lege artis prováděnými etologickými pozorováními, v lepším případě lidí, v horším třeba mravenců. Etika, další disciplína odvozená od téhož slovního kořene, je však nauka po výtce normativní, nikoli popisná. Etologie zajisté ukazuje, že se ve všech společnostech přítomné doby (a dodejme, že i těch minulých), více či méně kradlo.