Otázka historismu - Horský, Jan (Lidé města, 2004)
Nebývá zvykem psát recense publikací tak malého rozsahu, jaký má brožurka Historikové proti znásilňování dějin (stanovisko sdružení historiků České republiky, příloha ke Zpravodaji Historického klubu, roč. 12, 2001, č. 2, Praha 2002). Přece však považuji za nutné se k ní vyslovit, neboť otevřela nové kolo tzv. "sporu o dějiny" (zpřístupněn nyní na: http.//www.dejas.cť). V něm se ukazuje stav dnešního metodického myšlení některých českých historiků. A právě v této souvislosti se chci tímto sešitkem zabývat.