Počátky industrializace na Žďársku ve světle nových výzkumů - Porsch, Josef (Lidé města, 2003)
Následující st.iť vznikla v rámci komplexního výzkumu industrializace za socialismu ve Žďársku, který započal v roce 2001. Výzkum je součástí evropského projektu FOROST (Forschungsverbund Ost- und Südosteuropa), který se pod supervizí mnichovské univerzity odehrává současně také v Bulharsku, Jugoslávii, Polsku, Estonsku, Rusku a na Slovensku. Projekt je zaměřen především na zkoumání kultury všedního dne v době socialismu a na každodenní praktiky a strategie v socialistických zemích a jejich dopad na transformaci společnosti. Cílem je dosáhnout na tomto poli srovnatelných výsledkú - tedy nejen se dozvědět něco více o tématu v dané zemi, ale pokusil se určit obecné zákonitosti vývoje socialismu celkově.