Moravské zemské muzeum v Brně - Procházková, Lucie (Lidé města, 2003)
Jedno z nejstarších muzeí na našem území bylo založeno z rozhodnutí císaře Františka I. v roce 1817 jako součást Hospodářské společnosti. Neslo tehdy název Františkovo muzeum. Vědecká společnost na počátku 19. století potřebovala instituci, kde by našla prostor pro realizaci svých badatelských projektů. Tou institucí se stalo muzeum. Vědy, které se pěstovaly v muzeích měly napomáhat hospodářskému růstu společnosti, měly přispět k lepšímu pochopení současného života a také podporovat zemské vlastenectví. Práce v muzeích byla soustředěna na získávání poznatků především z oblasti zabývající se přírodními vědami, historií a kulturními fenomény.