PhDr. Olga Skalníková, CSc. - jubilující: (*11. května 1922, Praha) - Moravcová, Mirjam (Lidé města, 2003)
Na posledním vědeckém zasedání Etnologického ústavu AV ČR v Praze v říjnu 2002 vystoupila s tradičním elánem etnografka PhDr. Olga Skalníková, CSc., vědecká pracovnice, která svůj odborný zájem cíleně orientovala na studium dělnictva, prúmyslové oblasti a města.