Diskuse o židovské identitě: Úvaha nad knihou Jewish Identities in the New Europe (Židovské identity v nové Evropě). Ed. Jonathan Weber. London, The Oxford Centre for Hebrew and Jewish studies 1994. - Segerová, Vendula (Lidé města, 2003)
V Oxfordu se v roce 1992 konalo významné sympozium o proměnách židovské identity v Evropě moderní doby. Reagovalo na situaci společenského vývoje Evropy na počátku devadesátých let 20.století, kdy tento „starý" kontinent přecházel do nové dimenze. Mnoho prezentovaných faktú v této době bylo nových. Také současná židovská situace potřebovala nová kriteria interpretace. Jaké otázky byly vysloveny? Zněly: Jak se v současné Evropě -východní i západní - v období padesáti let po holocaustu (šoa) - židé vnímají? Chápou se jako náboženská menšina, etnická skupina nebo jednoduše jako běžní členové většinových evropských kultur, ve kterých žijí? Jak pohlížejí na většinovou - nežidovskou - společnost, a jaký vztah mají k židům v ostatních evropských zemích? Do jaké míry je stát Izrael faktorem formujícím tyto vztahy?