Životní světy a komunikační struktury ve středoevropské společnosti 16. - 19. století: Praha, 4. - 5. října 2002 - Klusáková, Luďa (Lidé města, 2003)
Po dva říjnové dny probíhalo v Císařském sále pražského Karolina pracovní zasedání, jímž byla zahájena činnost Česko-německého doktorandského kolegia při Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy za spoluúčasti Univerzity spolkové země Sársko. Tříleté doktorské studium bylo zřízeno společně Univerzitou Karlovou a německou nadací Volkswagen Stiftung v rámci programu Společné cesty do Evropy. Základy a pťíklady spolupráce se stťední a východní Evropou ve společenských vědách. Na rozdíl od česko-francouzské úmluvy o podvojné přípravě doktorandů, tzv. , cotutelle" se předpokládá, že studenti budou především vedeni v Praze svými českými vedoucími, budou psát své práce česky, ale současně bude mít kolegium celou řadu zahraničních spolupracovníků, kteří budou v Praze přednášet a vést semináře. Studenti budou mít možnost zahraničních stipendijních pobytů. Měly by tak být vytvořeny stabilní podmínky na tři roky pro studium a práci na disertaci dvanácti postgraduálních studentů v oboru historie a kulturní antropologie. Kolegium povedou dva profesoři, ale současně bylo ke spolupráci přizváno několik dalších pedagogů, aby vedli jednotlivé disertace. Vznikla tak komunita nejen víceoborová, ale i překračující hranice institucí. Je to jev pro pražské prostředí výjimečný a velmi sympatický.