Pozdrav PhDr. Janu Šťovíčkovi k šedesátinám - Moravcová, Mirjam (Lidé města, 2003)
Spravedlivý čas nás opakovaně zaskočí. Dne 17. ledna roku 2003 se dožil šedesáti let historik, muzejník PhDr. Jan Šťovíček. S etnologií spojuje tohoto skromného, obětavého a nesmírně pracovitého badatele nejen vstřícnost a pochopení specifik etnologické práce, ale především odborná orientace na problémy žitého společenského života města a vesnice druhé poloviny 19. a prvých desetiletí 20. století. Právě tato shoda odborných zájmú vytvořila reálný základ dlouholeté spolupráce s etnology-zejména při studiu města a jeho kultury.