Historická expozice dokumentující dějiny Novobydžovska. Městské muzeum v Novém Bydžově : (Stálá výstava) - Kavinová, Alice; Procházková, Lucie (Lidé města, 2002)
Tato historická expozice, která je druhým prohlídkovým okruhem (první okruh zahrnuje galerii a krátkodobé výstavy), představuje návštěvníkům muzea velice poutavě historii novobydžovského kraje, a to od velmi cenných pravěkých nálezů až do současnosti, kde je možné se seznámit i s díly a dokumenty současných osobností tohoto kraje.