Josef Václav Scheybal: *31. 12. 1928 v Kristiánově u Frýdlantu - †28. 9. 2001 v Jablonci nad Nisou - Moravcová, Mirjam; Šťovíček, Jan (Lidé města, 2002)
V symbolickém dnu 28. září 2001, na svátek sv. Václava, opustil řady českých etnologů J. V. Scheybal, zanícený, nesmírně pracovitý, ukázněný a skromný badatel, jedinečný specialista v oboru dokumentární národopisné kresby, dobrý člověk a obětavý kolega všech, kteří žádali o pomoc a radu.