Monitoring situácie rómskych osád na Slovensku: Ohlédnutí po dvou letech - Jakoubek, Marek (Lidé města, 2002)
Důvodem vzniku projektu „Monitoring situácie rómskych osád na Slovensku" financovaného z prostředků slovenské Nadace InfoRoma byla skutečnost, že ačkoli jsou romské osady jedním z výrazných a dlouhodobých problémů Slovenské republiky, relevantní informace o skutečném stavu dosud chyběly. Jedním z hlavních cílů projektu bylo tedy získat komplexní popis situace romských osad v kontextu právním, historickém, ekonomickém a sociálním.