Já v pólech blízkosti a cizoty: (past artikulačních sítí) - Češka, Jakub (Lidé města, 2002)
Jao Sokol doporučuje četbu klasických románů pro hlubší uchopení toho, co je to osoba: ... klasický román ... dává nahlédnout „dovnitř" úplně jiné , cizí osoby (Sokol 2000: 8). Diskuse nad palčivou otázkou: V jakém slova smyslu můžeme mluvit o románových postavách jako osobách? nebyla ještě téměř zahájena. Prvou trajektorii otázek vyznačil Brabec v článku Člověk jako ne-osoba. V hermeneutickém pohybu navazujícího rozhovoru se zaměřím na to, co znamená „dovnitř" cizí osoby, a to zejména na výklad metafory vnitřku, která je akcentována uvozovkami.