Poznámka k problematice epistemologické diskontinuity - Fulka, Josef (Lidé města, 2002)
Pokud jsme jako téma této krátké úvahy zvolili „epistemologickou diskontinuitu", neznamená to, že bychom měli v úmyslu zabývat se detailně různými koncepcemi dějin vědy, které přinesla filosofie dvacátého století, a už vůbec ne „obsahem" těchto dějin. Náš cíl je daleko skromnější: půjde pouze o pokus o porovnání některých pojetí epistemologické diskontinuity (od Bachelarda přes Canguilhema až po Foucaulta a Althussera) a o naznačení jistých důsledků, které z takové konfrontace mohou vyplynout.