Kam směřují humanitní vědy - Hozáková, Jana (Lidé města, 2002)
Obtíže překladem názvu naší fakulty do německého jazyka mě přivedly k zamyšlení nad výměrem humanitních věd v německém a anglickém jazykovém prostředí. V tomto textu se pokusím ukázat, jaký je vzájemný vztah mezi německým výrazem „Gisteswissenschaften" popř. , Humanwissenschaiten", anglickým „humanities" a českým výrazem „humanitní vědy", přičemž se pokusím stručně načrtnout historický vývoj těchto termínů.