Připravuje se druhý ročník konference o krajině Tvář naší země - Hájek, Tomáš (Lidé města, 2001)
V únoru roku 2001 proběhl na pražském hradě, a to z podnětu a pod záštitou prezidenta republiky Václava Havla, první ročník konference o krajině Tvář naší země - krajina domova. Krajina je ostatně velice zvláštní entitou: těžko se shodujeme na její definici, na uchopení substance krajiny. Kromě pojmů jako přírodní krajina, průmyslová krajina, známe i pojmy jako „krajina mé duše", „ vnitřní krajiny". Ke krajině nutně patří i vnímající subjekt, pojem krajiny nelze v žádném případě vyčerpat jen pozitivisticky přírodovědně, tj. jako typ reliéfu s provázanými ekosystémy a civilizačními prvky. Přestože nelze krajinu uchopit jedinou integrální definicí, tvoří krajina celistvé pozadí, integrální „sfumato" našich životů, a v jistém smyslu lze dokonce říci, že v jaké krajině jsme se narodili, takoví jsme, a jací jsme, k této své podobě krajinu, do které zavítáme, dotváříme. Jak je obsaženo v Evropské úmluvě o krajině, krajina tvoří nejen biologické a základní tvarově-psychologické pozadí našeho bytí, ale je i základním zdrojem zejména regionální a lokální identity v globální éře a je základním pramenem a motivickou studnicí rozvoje místní kultury.