Komunikace v městských a venkovských sídlech - Kadeřábková, J.; Patočka, J.; Thrhlínová, Z. (Lidé města, 2001)
Současný vývoj městských a venkovských sídel je kromě jiného čím dál více závislý na intenzitě komunikace samosprávy města s občany. Participace občanů na rozvoji města, na vytváření společných hodnot, na rozvíjení mezilidských vztahů a také kontrola společenského a kulturního života patří v současných moderních demokraciích k základním principům fungování společnosti. Demokratizace společnosti a rozvoj participativní demokracie je v zájmu nejen občanů, ale i státních institucí, politikú a místní samosprávy. Jde o nezbytné procesy, které jsou spojené se začleňováním České republiky mezi vyspělé státy Evropské unie. V tomto smyslu sehrává významnou roli i neziskový sektor, který se zaměřuje na podporu těchto procesů.