Pražská ulice včera a dnes: 16. 6. - 29. 10. 2000, Národní muzeum - Segerová, Vendula (Lidé města, 2001)
Pražská ulice je místo, kde denně pobýváme a mnohdy si ani neuvědomujeme, kolika ulicemi procházíme a jak vypadají. Bereme je jako něco samozřejmého. Každý, kdo někdy opustil své bydliště, využil, aniž si to možná uvědomil, služeb ulice. Ulice by nám měla ulehčit a zpříjemnit chůzi i pobyt svým povrchem, čistotou, případně i osvěžující zelení, měla by být bezpečně osvětlená, čitelně označená a může nás informovat také o zajímavých akcích, které se v městě konají. Toto vše, pokud to bezchybně slouží, bereme jako běžnou věc a dostatečně si vše uvědomujeme většinou teprve tehdy, když se objeví nějaké překážky v našem pohybu, nedostatky či dokonce havárie. Život na ulici a jeho uspořádání jsou dnes součástí života celého organismu města. Představitelé města se již v minulosti (stejně jako dnes) zabývali řešením jednotlivých problémů, a to prostřednictvím jak komunálních, tak i soukromých zdrojů.