Sidonie Nádherná z Borutína: Padesát let od úmrtí poslední majitelky zámku Vrchotovy Janovice červen-září 2000, Kabinet knižní kultury Knihovny Národního muzea - Turková, Helga (Lidé města, 2001)
Návštěvníci výstav znají barevnou litografii Maxe Švabinského z roku 1913 s názvem Baronka Sidi Nádherná. Představuje mladou ženu v dekoltované róbě, s růží na prsou. V době portrétování bylo Sidonii Nádherné dvacet osm let. V témže roce v Paříži ji započala portrétovat pod vedením Augusta Rodina sochařka Klára Rilkeová-Westhoffová. Od té doby uplynulo přes osmdesát let, baronka Nádherná je už padesát let mrtvá, ale její krása má stále své obdivovatele. A drama jejího života, zveřejněné teprve v posledních letech, poutá nové a nové zájemce.