Havana - Opatrný, Josef (Lidé města, 2001)
Havana patří k nejstarším městům založeným Evropany na západní polokouli a jak její dnešní architektonickou podobu tak etnické a sociální složení obyvatel aglomerace utvářela řada faktorů. Významnou roli hrál především fakt, že havanskou zátoku považovali Španělé za jeden z nejlepších přirozených přístavů ve svých koloniích. Parametry Havanské zátoky - její velikost, hloubka, úzký vjezd chránící ji před pronikáním vln z rozbouřeného moře i vynikající obranné možnosti dané skalnatým pobřežím, nad nímž se tyčily pahorky vhodné pro ustavení dělových baterií téměř zaručujících nedobytnost města - vedly první kolonisty k rozhodnutí přemístit osadu založenou původně v místě dnešního nevýznamného přístavu Batábano del Sur na jižním pobřeží ostrova do lépe položené lokality.