Muzea Varny - Skružný, Ludvík (Lidé města, 2000)
Při návštěvě Varny neopomeňte slédnout ani komplex muzeí a památníků Kulturně historického dědictví Varny, sestávajících z neobyčejně zajímavého Archeologického muzea, ve kterém je vystavena i rozsáhlá kolekce ikon 16. až 19. století, u zrodu které stál archimandrita Inokentij. Muzeum zaujímá celou budovu někdejšího dívčího gymnázia, v němž byly od roku 1906 prezentovány muzejní sbírky v suterénních místnostech a po obvodu vnitřního dvora.