Muzeum dějin lékařství ve Varně - Skružný, Ludvík (Lidé města, 2000)
Jedním z nejmladších muzeí města Varny, které není součástí komplexu muzeí a památníků "Kulturně historické dědictví - Varna", které ale 300 tisícové přístavní město Varnu důstojně reprezentuje, je "Muzeum dějin lékařství ve Varně". Bylo založeno až v roce 1978 v budově, která byla první bulharskou nemocnicí, dostavěnou dne 8. listopadu 1869 z peněz (126 900 stříbrných rublů) darovaných k tomu účelu Paraskievem Nikolau, který v polovině 19. století uprchl z Varny ovládané Turky do ruské Oděsy.