Setkání českých vystěhovalců a jejich potomků v Mladé Boleslavi - Nosková, Helena (Lidé města, 2000)
Region Mladá Boleslav náležel k těm oblastem Čech, které v minulosti nejvíce poznamenalo vystěhovalectví. Lidé odcházeli v 18. a zejména 19. století z vesnic a městeček v Pojizeří takřka do celého světa za půdou, za uplatněním v různých řemeslech, do služby i za vzděláním. Potomci některých vystěhovalců se vrátili, jiní zůstali trvale v zahraničí a českou republiku občas příležitostně navštěvují. Pracovníci Okresního muzea v Mladé Boleslavi se problematikou vystěhovalectví ve své oblasti zabývají, a proto se rozhodli uspořádat ve dnech 23. 6. - 25. 6. 2000 setkání českých vystěhovalců a jejich potomků v České republice - v Mladé Boleslavi.