Situace v Protektorátu Čechy a Morava v letech 1941-1942 ve zprávách bulharských diplomatů - Rychlík, Jan (Lidé města, 2000)
Problematice česko-bulharských, slovensko-bulharských a Československo-bulharských vztahů byla zejména v sedmdesátých a osmdesátých letech věnována poměrně značná pozornost. Práce se ovšem soustředily především na tzv. českou pomoc Bulharsku po roce 1878 a na vztahy mezi Československem a Bulharskem v letech 1918-1939. Válečné období, zejména pokud jde o Česko-bulharské vztahy, zůstávalo zatím spíše mimo pozornost badatelů. Následující studie a předkládané materiály, týkající se zpráv bulharských diplomatů působících v Praze v letech 1941-1942, resp. 1944, se pokoušejí vyplnit alespoň částečně tuto mezeru v našem poznání.