Národnostní menšiny a jejich sociální pozice ve střední Evropě: Opava, 5. - 6. října 1999 - Nosková, Helena (Lidé města, 1999)
Ve dnech 5. - 6. října pořádal Slezský ústav Slezského zemského muzea v Opavě společně s Dokumentačním a informačním střediskem Rady Evropy při Evropském informačním středisku UK v Praze konferenci Národnostní menšiny a jejich sociální pozice ve střední Evropě. Konference se konala při příležitosti 50. výročí založení Rady Evropy a k 185. výročí vzniku Slezského zemského muzea. Slezský ústav tak pokračoval v celém cyklu mezinárodních konferencí věnovaných národnostní problematice, k jejímuž studiu přímo vybízí národnostně smíšené regiony Slezska a severní Moravy. Pořadatelé však z Opavy učinili centrum setkání badatelů nad národnostní problematikou z celé střední Evropy. Jenom v posledních pěti letech se na jeho půdě konaly tyto konference: Etnika v pohybu I. v roce 1994, Etnika v pohybu II. v roce 1996, Národnostní menšimy a majoritní společnost v České republice a v zemích střední Evropy v 90. letech XX. století.