Umělci proti Eiffelově věži: (Le Temps, 14. února 1887) - Kraus, Jiří (Lidé města, 1999)
My, rozhořčení spisovatelé, sochaři, architekti, vášniví milovníci dosud nedotčené krásy Paříže, protestujeme ze všech sil ve jménu ohroženého francouzského vkusu i ve jménu francouzského umění a dějin proti vybudování zbytečné a obludné Eiffelovy věže v samém středu našeho města. Naše veřejnost, ve své většině poznamenána zdravým úsudkem a smyslem pro spravedlnost, ji už stačila škodolibě překřtít na věž babylonskou.