Časopis Lidé města - Moravcová, Mirjam (Lidé města, 1999)
Časopis Lidé města, revue pro etnologii, antropologii a etologii komunikace vstupuje v život na samém konci druhého tisíciletí. Zahajuje svou práci v době, kdy evropský kontinent prochází zásadními společenskými změnami, kdy političtí představitelé jednotlivých států zvažují novou koncepci soužití suverénních státních útvarů v Evropě a kdy také politické elity České republiky jsou spjaty s tímto procesem. Uznávanou politickou a etickou normou dneška se stala zásada svrchovanosti, rovnoprávnosti a rovnocennosti světových - tedy evropských i mimoevropských - národů, národností, etnických skupin a občanských společností. Na těchto názorových východiscích buduje redakce myšlenkový kontext časopisu. Ke své práci přistupuje tedy z pozice neodlučitelnosti a trojjedinosti faktu rovnocennosti, rovnoprávnosti a svrchovanosti lidských kultur a lidských společností.