Teta všech Romů – Milena Hübschmannová: (10. 6. 1933, Praha – 8. 9. 2005, Jihoafrická republika) - Jurková, Zuzana (Lidé města, 2006)
V roce 1951 maturovala na anglickém gymnáziu H. Fasta v Praze, v letech 1951–56 studovala hindštinu, urdštinu a bengálštinu na FF UK. V té době se začala intenzivně zajímat o Romy a jejich kulturu. Od r. 1956 byla redaktorkou v Československém rozhlase. 1963 se jí narodila dcera Tereza (manželem MH byl rozhlasový režisér Josef Melč). Školní rok 1968/9 strávila jako učitelka mateřské školy v romské osadě Rakúsy u Kežmarku. V letech 1969 –73 (tedy po celou dobu existence) byla předsedkyní společensko-vědní komise Svazu Cikánů-Romů. 1968–74 pracovala ve Filozofickém a sociologickém ústavu ČSAV, 1974–5 na Pedagogické fakultě UK. V letech 1975–82 byla bez stálého zaměstnání kvůli nesouhlasu s asimilační politikou, uplatňovanou vůči Romům, 1982-91 učila romštinu na jazykové škole, od r. 1991 vedla romistiku na Indologickém ústavu FF UK. Byla zakladatelkou a od založení v r. 1994 až do smrti i šéfredaktorkou časopisu Romano Džaniben. V roce 1994 získala titul CSc., v r. 2000 se habilitovala. V roce 1992 obdržela od Nadace Charty 77 Cenu Františka Kriegla, v letech 2002 medaili Za zásluhy III. stupně a 2003 Za zásluhy I. stupně od prezidenta Václava Havla.