Osobnost české antropologie se jmenovala Emanuel Vlček - Škvařilová, Božena (Lidé města, 2006)
Dne 24. října 2006 náhle zemřel prof. Mudr.a RNDR.h.c. Emanuel Vlček, Dr.Sc., jeden z nejvýraznějších představitelů československé antropologie. Věhlas získal lékařsko antropologickými výzkumy historických osobností a vědeckými studiemi o vývoji člověka v Evropě.