Vzpomínka na doc. RNDr. Josefa Wolfa, CSc.: (20. 3. 1927 – 27. 1. 2012) - Kandert, Josef (Lidé města, 2012)
Životní badatelská pouť Josefa Wolfa byla poutí přírodovědce, který do sebe stále více vstřebával společenské vědy. Byla to pouť paleoantropologa, který se stále více přikláněl k etnologii, kulturologii a religionistice. Její počátky sahají na přelom padesátých a šedesátých letech minulého století, kdy začal přednášet teorii a dějiny výzkumu antropogeneze a úvod do biologické antropologie na katedře národopisu Filozofické fakulty UK ve Sněmovní ulici, kde také vedl seminář věnovaný antropologickým měřicím metodám. Byla to doba počátků československé sociální antropologie, v tehdejším názvosloví „cizokrajné etnografie“, velkého rozvoje orientalistiky a také afrikanistiky. Byla to ale i doba vydávání překladů řady zásadních děl publikovaných v „západním zahraničí“ a věnovaných otázkám původu člověka, dějinám Afriky nebo i kulturám předkolumbovské Ameriky, která vycházela v nakladatelství Mladá fronta, převážně v edici Kolumbus. Po dlouhých desetiletích se tak mohli čeští čtenáři konečně seznamovat s výběrem toho nejlepšího ze společenských i přírodovědeckých oborů. V řadě těchto knih bylo možné najít úvodní pasáže, doslovy anebo poznámkový aparát z pera Josefa Wolfa. Nebylo proto nijak překvapivé, když se jeho zájem začal obracet k etnologii a kulturním dějinám. Odtud byl již jen krok k přednáškám věnovaným etnografii Afriky, které připravil pro první ročníky afrikanistů a následně i pro studenty Univerzity 17. listopadu.