In memoriam PhDr. Olgy Skalníkové, CSc.: (11. 5. 1922 – 1. 3. 2012) - Moravcová, Mirjam (Lidé města, 2012)
V prvém dni měsíce března česká etnologie ztratila svou nestorku PhDr. Olgu Skalníkovou, CSc., nezdolnou vědeckou pracovnici, která stála u zrodu novodobého zájmu české etnologie o městskou společnost, průmyslovou oblast a dělnictvo. Se smutkem přijímáme skutečnost, že můžeme již pouze připomenout její vklad do rozvoje české etnologie, vklad, jímž ovlivňovala náš obor po více než šedesát let.