Zemřel Pavel Machotka: (21. srpna 1936 – 18. března 2019) - Nešpor, Zdeněk R. (Lidé města, 2019)
Chápeme-li antropologii jako hluboké porozumění člověku v sociálních, kulturních i osobních souvislostech jeho bytí, ne každý nominální antropolog se mu byť jen přiblížil a současně ne každý, kdo jej dosáhl, se k antropologii hlásil. Americký psycholog, teoretik umění a aktivní malíř českého původu Pavel Machotka rozhodně patřil do druhé skupiny – nikdy se sice za antropologa nepovažoval, avšak byl jím v nejsilnějším slova smyslu.