Člověkoslovec Milan Balabán na cestě k budoucímu: (3. září 1929 – 4. ledna 2019) - Tydlitátová, Věra (Lidé města, 2019)
Kdysi v již svobodných devadesátých letech jsme jeli s Milanem Balabánem do Švýcarska za Sváťou Karáskem a samozřejmě jsme si vyjeli do Alp, pod samotný Eiger, který jiskřil sněhem a duněl padajícími lavinami. Prošli jsme okolo turistického bernardýna se soudkem a kráčeli po švýcarsky vygruntovaném chodníčku mezi rozkvetlé louky. A najednou se Milan svalil mezi hořce, arniky a fialové astry, hladil hebkou trávu a s pohledem upřeným na azurové nebe plné beránčích obláčků zasněně pravil: „Když už nám Hospodin dává tolik krásy na zemi, může snad být ještě něco krásnějšího v nebi?“