Tři konference k výročí Ethnic Groups and Boundaries: Ústav etnologie FF UK Praha, 22. 3. 2019 – Litteraturhuset / The House of Literature Oslo, 5. 5. 2019 – University of Oslo, 6.–7. 5. 2019 - Jakoubková Budilová, Lenka (Lidé města, 2019)
V letošním roce slavíme padesátileté výročí vydání jedné z nejvlivnějších antropologických knih vůbec, Ethnic Groups and Boundaries. Social Organization of Culture Difference (F. Barth, ed., 1969). Při této příležitosti, a na oslavu tohoto jubilea, se konalo několik akademických událostí. Jako první z nich se v březnu na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy uskutečnila minikonference spojená se „křtem“ nové knihy Ethnic Groups and Boundaries Today: A Legacy of Fifty Years (Eriksen – Jakoubek, eds., 2019) vydané při příležitosti daného výročí. V květnu potom proběhly takřka souběžně dvě akce v norském Oslu. První z nich bylo představení zmíněné knihy v Literárním domě, spojené se shrnutím přínosu Barthem editované publikace a diskusí jejího vlivu v současných sociálních vědách. Rozsáhlejší akcí pak byla konference s názvem Ethnic Groups and Boundaries – fifty years on, kterou na půdě Univerzity v Oslu uspořádali norští antropologové Unni Wikan a Thorgeir Kolshus.