“How to Live Naturally in Order to Reach High Age”: Gender in Medical Manuals of the Second Half of the 19th and Early 20th Centuries - Najmanová, Veronika (Dějiny – teorie – kritika, 2015)
Cílem studie je stručně se zamyslet nad možnostmi využití lékařské literatury pro bádání na poli dějin genderu, a především představit některé poznatky, vyplývající z užití genderové analýzy na konkrétní typ pramene, na tzv. domácí lékaře. Pojem „domácí lékař“ zahrnuje medicínské publikace určené pro neodbornou veřejnost, jejichž hlavním záměrem je šířit povědomí o fungování lidského těla, o způsobech rozpoznávání jednotlivých nemocí, o zdravém životním stylu, či o náležité péči o nemocné. Studie představuje výstupy z analýzy těchto specifických lékařských knih, vydaných na našem území v období od druhé poloviny devatenáctého století do prvních desetiletí století dvacátého a nabízí odpovědi především na tyto otázky: Jak autoři „domácích lékařů“ pracují s femininitou a maskulinitou? Co jejich publikace vypovídají o pozici lékařů a obecně medicíny v tehdejší společnosti? Jsou tematizované nemoci asociované s konkrétním genderem? V obecné rovině má tato studie odpovědět na to, jakým způsobem byl v rámci „domácích lékařů“ konceptualizován gender.