Krzysztof Benyskiewicz, Mieszko Bolesławowic. Źródła i tradycja historiograficzna.: Kraków 2005, Towarzystwo Naukowe „Societas Vistulana“, 230 s., ISBN 83-88385-56-9 - Wihoda, Martin (Dějiny – teorie – kritika, 2006)
recenze